Notes/Domino

Notes/Domino, ursprungligen utvecklad av Lotus Development Corporation och senare förvärvad av IBM, är en mjukvaruplattform som har spelat en viktig roll i utvecklingen av företagskommunikation och samarbetsprogramvara. Lanserad i början av 1990-talet, var Lotus Notes en banbrytande produkt som kombinerade e-post, dokumentdatabaser, och arbetsflödesapplikationer i ett integrerat system. IBM:s förvärv av Lotus 1995 bidrog till att utöka dess närvaro i företagsvärlden.

Trots ökad konkurrens från andra plattformar som Microsoft Exchange och senare molnbaserade lösningar, har Notes/Domino fortsatt att utvecklas (idag av HCL), med uppdateringar som fokuserar på moderna användargränssnitt och integration med andra produkter och tjänster.

Framtid och fräscha gränssnitt

Trots att Domino fortsätter att utvecklas och fortfarande erbjuder en mycket konkurrenskraftig plattform så är det många som vill byta till något annat. En anledning kan vara att komma ifrån Notes-klienten som behöver installeras och underhållas och därför är en nackdel gentemot en molnlösning.

På Lejonel har vi utvecklat ”proxys” till Domino-applikationer i över 20 år. Det började 1999 med PrimoMail, en lösning för att kunna läsa Notes-mejl på mobilen, och har därefter fortsatt med otaliga lösningar för olika kunder.

En proxy innebär att du kan behålla all data du her i Domino-applikationen oförändrad. De funktioner som finns där och fungerar väl kan fortsätta att leverera precis som de gjort under många år. Proxy-applikationen agerar som ett modernt gränssnitt till dina gamla data och användarna får en ny fräsch och modern webb-miljö att jobba i – en kombination av de bästa av två världar.

Flytta och gå vidare

Givetvis kan det finnas orsaker att flytta sin Domino-applikation till en annan platform. I detta fall har Lejonel arbetat med att hitta lösningar som är moderna och framtidssäkra och samtidigt ger kunden en licensfri (kostnadsfri) plattform.

Vi har i flera fall migrerat Domino-data till webb-applikationer baserade på WordPress, världens vanligaste webb-plattform (ca 40 % av marknaden).

WordPress har funnits i över 20 år, är väldokumenterat och har en bred användarbas och många experter och utvecklare i Sverige och resten av världen vilket säkerställer att applikationen kan leva länge. Det erbjuder också stor flexibelt med tusentals tillägg och teman, förutom möjligheten att utveckla något helt eget och unikt.